BRAGA - Voor het eerst in de geschiedenis staat Jong Oranje in de finale op een Europees kampioenschap. In de halve finales was het elftal van bondscoach Foppe de Haan donderdag verrassend Jong Frankrijk de baas: 3-2. Het winnende doelpunt van Nicky Hofs viel in de tweede helft van de verlenging.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Een verlenging leek lange tijd niet noodzakelijk. Bij rust leidde Nederland nog met 2-0. Hofs opende de score al na zes minuten met een geplaatst schot na een goede soloactie. Aan het einde van de eerste helft maakte Klaas-Jan Huntelaar met een prachtige stiftbal het tweede doelpunt.

Door een rake kopbal van Julien Faubert net na de hervatting kreeg Jong Oranje het even moeilijk, maar de voorsprong hield lange tijd stand. Een fraaie vrije trap van Bryan Bergougnoux bracht Frankijk in de slotfase alsnog langszij.

Rood

Het beslissende moment in de verlenging was de rode kaart voor Faubert na een overtreding op Schaars. Met een man meer drong Nederland Frankrijk daarna ver terug. Opnieuw Hofs drukte het overwicht uiteindelijk uit in het winnende doelpunt.

In het verleden kwam Jong Oranje op het EK nog nooit verder dan de halve finales. Voor aanvang van dit toernooi gebeurde dat twee keer: in 1988 en 1998.

Verrassend

Het was niet alleen een historische maar ook verrassende overwinning. Jong Frankrijk begon als uitgesproken favoriet aan de halve eindstrijd. De ploeg van bondscoach René Girard wist als enige van alle landen echt indruk te maken in de voorronde van het toernooi. In de drie groepswedstrijden kreeg Frankrijk geen enkel doelpunt tegen.

In de eerste wedstrijd tegen Portugal kenden de Fransen nog de meeste moeite: 1-0. De andere twee duels, met Duitsland en Servië en Montenegro, eindigden in respectievelijk 3-0 en 2-0. De overwinningen kwamen bovendien tot stand met aantrekkelijk, aanvallend voetbal.

Jong Oranje daarentegen speelde een stuk wisselvalliger. Na een nederlaag tegen Oekraïne en een gelijkspel met Denemarken, volstond een late 1-0-zege op Italië net voor een plaats in de halve finales.

Groeien

De Haan zag, na een uitgebreide bestudering van de Fransen, wel degelijk kansen voor zijn ploeg. "Het is zeker geen onmogelijke opdracht om de finale te bereiken. Ik vind het spel van Frankrijk minder goed dan iedereen roept. Ze creëren moeilijk kansen. En wijzelf groeien in het toernooi. Hoe langer deze ploeg bij elkaar is, hoe beter we gaan voetballen." De woorden van De Haan bleken niet uit de lucht gegrepen. De overwinning was over de hele wedstrijd gezien meer dan verdiend.

Topscorer

Klaas-Jan Huntelaar mag zich, na zijn prachtige doelpunt, topscorer aller tijden van Jong Oranje noemen. De spits van Ajax maakte in totaal zestien doelpunten voor de nationale jeugdploeg. Dat is een treffer meer dan Roy Makaay en Arnold Bruggink die in het verleden vijftien keer scoorden voor Jong Oranje.