DEN HAAG/LEIDEN - Taïda Pasic dient een schadeclaim in bij het ministerie van Justitie wegens het optreden van minister Rita Verdonk. Dat heeft haar Nederlandse gastouder Harrie Meulenkamp donderdagavond bevestigd. Hoeveel ze eist, is nog onduidelijk.

Aanleiding voor de claim is de conclusie van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) dat Verdonk (Vreemdelingenzaken) tijdens de uitzettingsprocedure onrechtmatig persoonsgegevens over de Kosovaarse scholiere naar buiten heeft gebracht. Het CBP oordeelde maandag dat de minister in strijd met de wet heeft gehandeld.

"Die constatering is terecht", vindt Meulenkamp. "Minister Verdonk heeft Taïda onrecht aangedaan." Voor verder commentaar verwees hij naar Taïda's advocate. Zij was donderdagavond echter onbereikbaar voor commentaar.

Verdonk blijft erbij dat ze zich aan de regels heeft gehouden toen ze in februari persoonlijke gegevens van de scholiere openbaar maakte, zo liet ze Tweede Kamer donderdag in een brief weten.

Beeldvorming

Verdonk stelt dat ze zich in het kader van een juiste en evenwichtige beeldvorming genoodzaakt zag tot openbaarmaking van de gegevens. Ze is het niet eens met het oordeel van het CBP dat ze in dit geval in strijd met de privacywet heeft gehandeld.

Het CBP verwijt Verdonk verder dat ze onjuiste en onvolledige gegevens over Taïda naar buiten heeft gebracht via De Telegraaf. Maar die informatie baseerde Verdonk naar eigen zeggen op verklaringen van de scholiere zelf.

Ingewikkeld

Tweede Kamerlid Jan de Wit van de SP, die om de brief van Verdonk had gevraagd, wil nadere uitleg van de minister. "De brief is vrij ingewikkeld. Ik wil precies weten wat haar redeneringen zijn, bijvoorbeeld dat het draagvlak voor haar beleid zou zijn aangetast", zei hij donderdag. De Wit zal schriftelijke vragen stellen en wat hem betreft zal daarna een debat volgen.

Taïda heeft in april Nederland vrijwillig verlaten, nadat de minister had aangekondigd haar het land uit te zetten wegens illegaal verblijf. De rechter bepaalde eerder die maand dat de Kosovaarse onrechtmatig in Nederland was.

Studentenvisum

De 18-jarige scholiere doet nu eindexamen vwo op de Nederlandse ambassade in Sarajevo. Taïda wil naar de Universiteit Leiden om daar rechten te studeren. Die onderwijsinstelling heeft al een dossier van haar aangelegd, maar vraagt pas een studentenvisum voor haar aan, als ze haar vwo-diploma heeft gehaald. Dat vernam het ANP donderdag van ingewijden. De examenuitslag krijgt ze op 15 juni te horen.

Taïda heeft haar interesse voor een studie in Leiden al ongeveer twee maanden geleden bij de universiteit kenbaar gemaakt. Als ze dat na het behalen van haar diploma nog steeds wil, begint de universiteit een procedure bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) om een studentenvisum voor haar te krijgen. Voor het visum moet de aspirant-studente dan nog wel kunnen aantonen dat ze wonen en studeren in Nederland kan betalen, wat een gebruikelijke eis is in de procedure.

Het nieuwe collegejaar begint op 4 september. Als Taïda op de Universiteit Leiden wordt toegelaten, komt ze deze zomer terug naar Nederland. Of ze ook bij andere universiteiten aanvragen heeft lopen, is niet bekend.