AMSTERDAM - Tieners zijn steeds eerder seksueel actief, zo schrijft het Algemeen Dagblad. Dit blijkt uit een onderzoek van de Rutgers Nisso Groep onder 1500 scholieren van het VMBO. Bijna 10 procent van de 11- tot 13-jarigen heeft al geslachtsgemeenschap gehad. In 1995 was dit nog maar 4 procent.

Volgens Ton Vogels, ontwikkelingspsycholoog van het TNO, zijn er verschillende factoren waardoor jongeren steeds jonger aan seks beginnen. "Jongeren zijn eerder lichamelijk rijp en over seks wordt steeds meer gesproken. Bovendien gaan jongeren ook eerder uit dan voorheen. Ze hebben geld en er zijn voldoende kroegen voor jonge jongeren. En als zij eenmaal 'onder moeders rok' vandaan zijn, zullen ze eerder overgaan tot seks. Zeker wanneer ze in aanraking komen met alcohol en drugs," aldus Vogels in het AD.

procent uit de tweede en derde klas van het VMBO heeft wel eens seks gehad. In 1995 was dit nog 18 procent. De leeftijd van hun eerste keer ligt gemiddeld rond hun 13de jaar.

Dit onderzoek is alleen gedaan onder VMBO-scholieren. Uit andere onderzoeken is gebleken dat HAVO- en VWO-leerlingen over het algemeen later met seks beginnen dan hun leeftijdsgenoten van lagere opleidingen.