DEN HAAG - Nederlandse commando's in Afghanistan zijn donderdag betrokken geraakt bij gevechten met vermoedelijk taliban-strijders in het noorden van de provincie Uruzgan. Daarbij zijn geen slachtoffers gevallen onder de Nederlanders. Dat heeft de commandant der strijdkrachten, generaal Berlijn, donderdag gezegd tijdens een persbriefing in Den Haag.

Apache-gevechtshelikopters kwamen de Nederlandse commando's te hulp. Daarbij hebben de Apaches ook geschoten. De vijandelijke strijders trokken zich daarop terug. Nederlandse eenheden waren de afgelopen maanden eerder betrokken bij schietincidenten in Uruzgan.

De afgelopen week was het erg onrustig in Uruzgan, de provincie waar vanaf begin augustus 1400 Nederlandse militairen operationeel zijn. Op dit moment zijn er op en af enige honderden Nederlanders in Uruzgan, militairen die het Nederlandse kamp in de plaats Tarin Kowt bouwen en commando's die het gebied verkennen. De meeste Nederlandse militairen verblijven op dit moment nog op een grote basis in de buurt van Kandahar, de naburige provincie.

Heftiger

Het verwachte voorjaarsoffensief van de Taliban in de zuidelijke provincies van Afghanistan is heftiger uitgepakt dan waarop Nederland had gerekend. Dat zei generaal Dick Berlijn, commandant der strijdkrachten, donderdag tijdens een persbriefing over de situatie in Uruzgan.

"De veiligheidssituatie is zorgelijk maar er is geen sprake van een trendbreuk. Het is een zware klus, maar nog steeds mogelijk," aldus de hoogste militaire baas in Nederland. Hij wilde echter niet uitsluiten dat het aantal Nederlandse militairen in de provincie Uruzgan nog wordt uitgebreid, als de ervaringen met de opbouwfase daar toe aanleiding geven. Op dit moment bedraagt de geplande sterkte circa 1400 man.

Zware gevechten

Eerder deze week verjoegen taliban-strijders in het district Chora in Uruzgan eenheden van de Afghaanse veiligheidsdiensten. Vorige week kwamen bij zware gevechten in Uruzgan vermoedelijk zeker zestig taliban-strijders en vijf leden van de Afghaanse veiligheidstroepen om.