DEN HAAG - Het is nog onduidelijk wanneer Mark Rutte de leiding overneemt van de VVD- fractie in de Tweede Kamer. De donderdag gekozen lijsttrekker was vanochtend bij de fractievergadering, maar de opvolging is daar volgens Rutte niet aan de orde gekomen. "Daarover werd niet gesproken", zei hij na afloop. "Het was heel kort, maar ook heel gezellig en plezierig."

De huidige fractieleider Willibrord Van Beek kon ook nog niet zeggen wanneer Rutte zal aantreden. "We hebben de tijd om daarover te beslissen."

Rutte gaf wel aan dat hij na Prinsjesdag als fractieleider van de VVD wil meedoen aan de algemene beschouwingen in de Tweede Kamer. Eerder zei hij al dat hij nog dit jaar een wetsontwerp over de financiering van het hoger onderwijs, als de staatssecretaris van Onderwijs door de kamer wil loodsen.

Speculaties

Toen Rutte zich kandidaat stelde voor het lijsttrekkerschap trad VVD-Tweede Kamerlid Bibi de Vries terug als vicefractievoorzitter. Dat leidde tot speculaties dat zij nog korte tijd staatssecretaris van Onderwijs wordt, maar De Vries wilde zich daarover donderdag niet uitlaten.

Rutte hield aan het koffiegesprek het gevoel over, dat ieder lid van de fractie de uitslag van de verkiezing door de leden van de nieuwe lijsttrekker accepteert. "Sommige fractieleden hebben op Rita gestemd, iedereen heeft zijn eigen emoties bij de uitslag."

Rutte gaf opnieuw aan samen met zijn tegenstrever Rita Verdonk, de minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie, "samen door te gaan om van de VVD de grootste partij te maken".