TEHERAN - Iran is bereid te onderhandelen met zijn aartsvijaand, de Verenigde Staten. Het islamitisch bewind wijst echter de Amerikaanse eis af dat Iran daartoe eerst de verrijking van uranium moet staken. Dat zei de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Manouchehr Mottaki donderdag.

Bekijk video: Modem/ Breedband

"We geven het natuurlijke recht van ons land (uranium te verrijken) niet op, we willen er niet over praten. Maar we zijn bereid te overleggen over gemeenschappelijke zorgen", zei Mottaki in een eerste reactie op het voorstel dat zijn Amerikaanse ambtgenoot Condoleezza Rice woensdag deed.

Oplossing

Rice liet weten dat de VS samen met Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland, de zogeheten EU3, direct met Iran om de tafel willen zitten als Teheran "volledig en verifieerbaar zijn verrijkings- en opwerkingsactiviteiten opschort". Zij benadrukte naar een diplomatieke oplossing te zoeken.

In Wenen overleggen donderdag de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad en Duitsland over een pakket maatregelen die Iran moet aanmoedigen om te stoppen met uraniumverrijking. Ook worden financiële sancties besproken voor het geval de islamitische republiek niet ingaat op het voorstel.

Atoombom

De Iraanse regering zegt laagverrijkt uranium nodig te hebben als brandstof voor toekomstige kerncentrales. Washington verdenkt de Iraniërs ervan in het geheim te werken aan een atoombom. Iran hield delen van zijn nucleair programma bijna twintig jaar geheim voor de atoomwaakhond van de VN.