WASHINGTON - Uit het Amerikaanse militair onderzoek naar een mogelijk bloedbad gepleegd door Amerikaanse mariniers in Haditha in Irak blijkt dat sommige betrokken officieren valse informatie gaven aan hun meerderen. Die hebben vervolgens niet adequaat gereageerd en de rapporten niet nauwkeurig onderzocht. Dat meldde The Washington Post woensdag.

Op 19 november kwam een marinier bij een bomaanslag in Haditha om. De mariniers stelden later dat vijftien burgers waren omgekomen door de bom en dat nog eens negen militanten bij gevechten waren gedood. Ooggetuigen zeggen dat de mariniers na de bomaanslag in koelen bloede 24 onschuldige bejaarden, vrouwen en kinderen in nabijgelegen huizen neerschoten.

Het onderzoek van generaal-majoor Eldon Bargewell wordt deze week nog afgerond. Hij richt zich op de vraag wat er gebeurde in Haditha en hoe commandanten later reageerden. Er loopt nog een tweede strafrechtelijk onderzoek naar het incident. Die zal vermoedelijk in de zomer klaar zijn en zal volgens ingewijden uitmonden in aanklachten wegens moord.

Opdracht

Volgens de krant zal Bargewell er op aandringen dat Amerikaanse militairen die uitgezonden worden naar Irak, een nieuw trainingsprogramma krijgen. Daarop vooruitlopend zal generaal George Casey, de hoogste Amerikaanse commandant in Irak, donderdag de opdracht geven dat alle coalitiemanschappen in Irak een training ondergaan in de "kernwaarden" van het professioneel en humaan opereren.