WASHINGTON - De Amerikaanse regering en de dierenbescherming werken aan een plan om huisdieren te beschermen in het geval van een natuurramp zoals een orkaan.

Dat liet directeur Wayne Pacelle van Humane Society, de Amerikaanse dierenbescherming, woensdag weten na gesprekken in Washington, meldden Amerikaanse media.

Katrina

De verwoestende orkaan Katrina die vorig jaar augustus in het zuiden van de Verenigde Staten huishield zou aan zeker 50.000 huisdieren het leven hebben gekost. Volgens Pacelle was dat aantal zo hoog omdat in de bestaande rampenplannen geen rekening werd gehouden met huisdieren. Veel beesten werden in de steek gelaten of eigenaren moesten als gevolg van verplichte evacuaties hun dieren achterlaten.

Opvangcentra

De dierenbescherming en het ministerie van Binnenlandse Veiligheid, waaronder de rampenbestrijdingsdiensten vallen, gaan nu brochures verspreiden waarin eigenaren van huisdieren wordt uitgelegd wat te doen in geval van een ramp. Ook worden de overheden van de staten opgeroepen om opvangcentra te maken en voorraden dierenvoedsel aan te leggen. Hulpverleners krijgen een training hoe zij tijdens een ramp met dieren moeten omgaan.