PARIJS - Onder passagiers van een Franse Concorde is maandag paniek uitgebroken toen een van de motoren tijdens een vlucht van New York naar Parijs uitviel. Het vliegtuig maakte boven de Atlantische Oceaan een duikeling van 7000 meter en nam flink gas terug. Op de drie overige motoren zette de piloot de reis voort.

Het incident komt tweeënhalf jaar na het ongeluk met een Franse Concorde in Parijs, waardoor alle 109 passagiers omkwamen. Naar aanleiding van dit ongeval stonden de supersonische toestellen van Air France en British Airways maanden aan de grond en werden de toestellen veiliger gemaakt.

Paniek

De Franse Concorde was ongeveer halverwege toen een van de motoren het begaf. De plotselinge daling veroorzaakte de nodige paniek in het toestel. Volgens een van de passagiers ging er aardewerk aan diggelen. Persoonlijke ongelukken hebben zich niet voorgedaan. Met een vertraging van een uur kwam het toestel in de Franse hoofdstad aan.

Er is inmiddels een onderzoek gestart naar het incident, zo maakte Air France dinsdag bekend. Een woordvoerder van British Airways zei niets te weten van het voorval. Hij voegde eraan toe dat de Britse Concordes gewoon volgens schema blijven vliegen.

De Concorde is het enige passagiersvliegtuig nog in dienst dat sneller gaat dan het geluid. Er gaan ruim honderd mensen in en een vlucht van Europa naar Amerika duurt maar een paar uur. Het toestel vliegt bij supersonische snelheid op 17.000 meter hoogte; op 10.000 meter wordt er langzamer dan het geluid gevlogen.