ROTTERDAM - Ongeveer 350 Feyenoordsupporters bereiden een aangifte voor tegen de driehoek in Rotterdam. Zij betichten de burgemeester, hoofdofficier van justitie en de korpschef van wederrechtelijke vrijheidsberoving. Dat heeft advocaat Frank van Ardenne woensdag gezegd.

Volgens hem was er geen wettige basis om eind april ruim achthonderd supporters na de wedstrijd Feyenoord-Ajax aan te houden. De groep werd gearresteerd omdat ze volgens de politie geen gehoor gaf aan het bevel het Marathon-viaduct bij stadion De Kuip te verlaten.

De afgelopen tijd hebben de advocaten Arthur van der Biezen en Van Ardenne samen met de supportersvereniging van Feyenoord de verhalen van de gearresteerde voetbalfans geïnventariseerd. Daarop hebben zij besloten behalve het eerdere voornemen een klacht bij de politie in te dienen, ook aangifte te doen.

Onderste steen

Over ongeveer twee weken zullen ze dat doen. "Wij willen de onderste steen boven krijgen", aldus Van Ardenne. De politie heeft naar zijn stellige overtuiging onjuist gehandeld. Het mag nooit meer voorkomen dat minderjarigen en vrouwen zonder juridische titel worden aan- en vastgehouden, stelt hij.

Volgens de supporters is "het ongehoord en ongekend" wat hen is overkomen. Zij willen een diepgaand onderzoek naar de handelwijze van politie en justitie. Politie, justitie en de gemeente kunnen nog niet reageren omdat er nog geen aangifte is gedaan.