LONDEN - Binnenkort kunnen in Groot-Brittannië ongetrouwde stellen, onder wie homoseksuelen, kinderen adopteren. Het House of Lords, de Britse Eerste Kamer, hechtte dinsdag verrassend zijn goedkeuring aan een omstreden wetsontwerp hierover. Het voorstel, dat kracht van wet krijgt na ondertekening door het Britse staatshoofd koningin Elizabeth, werd met ruime meerderheid aangenomen: 215 stemmen voor 184 tegen. Een maand geleden verwierpen de Lords het voorstel nog.

De uitslag van de stemming betekent een grote nederlaag voor de leider van de Conservatieve Partij, Iain Duncan Smith. Eerder op de dag had hij zijn partijgenoten opgeroepen tegen te stemmen met de leus: "verenig, of sterf". Aanleiding was een revolte binnen zijn eigen partij. Dissidenten hadden maandag in het Lagerhuis al hun goedkeuring gegeven aan het wetsontwerp.

Volgens Britse kranten werd de opstand binnen de partij geleid door Michael Portillo, de voormalige minister van Defensie die vorig jaar in de strijd om het leiderschap van de Conservatieve Partij werd afgetroefd door Duncan Smith.