DEN HAAG - Nederland mag de gevangenisstraf van twintig jaar tegen de Duitse ex-terrorist Knut Folkerts alsnog uitvoeren. Dat heeft de rechtbank in Den Haag woensdag bepaald. Folkerts, die destijds lid was van de verboden linkse organisatie Rote Armee Fraktion (RAF), werd eind 1977 in ons land veroordeeld voor de moord op een politieagent.

Nederland leverde hem enkele maanden daarna echter uit aan Duitsland, omdat hij ook daar verdacht werd van soortgelijke misdrijven. In eigen land kreeg Folkerts in 1980 levenslang. In 1995 kwam hij vervolgens voorwaardelijk vrij en in 2000 definitief. Nederland heeft Duitsland vorig jaar gevraagd de uitvoering van de Nederlandse straf over te nemen.

Folkerts wilde dat via de rechter in Den Haag laten verbieden, omdat hij meent dat hij de Nederlandse straf al volledig heeft uitgezeten in de tijd dat hij in de Duitse cel zat. De rechtbank oordeelt echter dat die straf nog niet is geëxecuteerd.

Verjaard

Folkerts voerde ook aan dat het recht om de straf uit te voeren, is verjaard. Maar daarvan is volgens de rechtbank geen sprake, omdat de verjaringstermijn is geschorst gedurende de tijd dat hij in Duitsland vast zat.

Ook verwerpt de rechtbank onder meer de stelling van Folkerts dat het onmenselijk is om hem na een detentie van achttien jaar en een invrijheidsstelling van tien jaar weer vast te zetten op basis van een vonnis uit 1977. Volgens de rechtbank is dat voor hem weliswaar "uiterst bezwaarlijk", maar niet inhumaan.

Weduwe

Folkerts had in september 1977 bij zijn arrestatie in Utrecht een brigadier doodgeschoten, een andere brigadier raakte zwaar gewond. De weduwe van het slachtoffer gaf vorig jaar in diverse media ruchtbaarheid aan de zaak om te voorkomen dat de Duitse autoriteiten het verzoek van Nederland om de straf alsnog uit te voeren, naast zich zouden neerleggen. Nederland zal Duitsland zo snel mogelijk informeren over het vonnis van de Haagse rechtbank, aldus een woordvoerder van het ministerie van Justitie.

Nederland zal Duitsland zo snel mogelijk informeren over het vonnis van de Haagse rechtbank, aldus een woordvoerder van het ministerie van Justitie. De Duitse autoriteiten hebben overigens nog niet gereageerd op het verzoek tot overdracht van de executie van de straf.

Weduwe

Ze is er nog niet zeker van dat Knut Folkerts zijn straf ook daadwerkelijk zal moeten uitzitten, maar wat Joke Kranenburg betreft kan de vlag uit. Kranenburg is de weduwe van de brigadier, die in 1977 door Folkerts werd doodgeschoten. "Ik ben er vijf jaar mee bezig geweest en dan ga je wel eens twijfelen', zegt Kranenburg, "maar als je nu deze erkenning van de rechter krijgt dan ben je blij."

Duitsland moet volgens Kranenburg hele goede redenen hebben om de straf van Folkerts niet ten uitvoer te leggen. "En als ze het niet doen, dan zijn de argumenten daarvoor aan te vechten. Maar Folkerts kan in ieder geval Duitsland niet uit, hij blijft internationaal gesignaleerd staan."

Te laat

Kranenburgs weduwe heeft nog altijd grote moeite met het feit dat Folkerts haar nooit recht in de ogen heeft gekeken. "Maar wel in Nova zijn spijt betuigen toen de grond hem te heet onder de voeten werd. Nu is het te laat." Desondanks vindt Kranenburg niet dat de voormalige RAF-terrorist achttien jaar achter de tralies moet. "Een of twee jaar, dan kan hij er nog eens goed over nadenken dat hij ons leven verpest heeft."