BRUSSEL - De ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie van de Benelux-landen voeren donderdagavond in Luxemburg overleg over de plannen van Maastricht voor een drugsboulevard. Op verzoek van de Belgische premier Guy Verhofstadt komt dat onderwerp ter sprake tijdens al eerder gepland overleg tussen de drie landen, in de marge van een bijeenkomst van de EU-ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De actie Coffeecorner, in de volksmond de schepping van een drugsboulevard, behelst het terugdringen van de overlast van en rondom coffeeshops in het centrum en woonbuurten. Ze worden verplaatst naar een plek buiten de bebouwing waar ze beter controleerbaar zijn, aldus burgemeester Gerd Leers (CDA) van Maastricht. Bij de shops worden grote parkeerplaatsen aangelegd voor de buitenlandse klanten, ver weg van scholen of plekken waar jeugd samenkomt.

Brief

Verhofstadt heeft premier Jan-Peter Balkenende ook een brief gestuurd over de plannen van burgemeester Gerd Leers van Maastricht voor de oprichting van een drugsboulevard. Die zal volgens Verhofstadt en diverse Vlaamse burgemeesters juist extra overlast opleveren voor de Belgische grensregio. Volgens Verhofstadt is de boulevard ook in strijd met de afspraken over het vrije verkeer binnen de EU. "Mijn voorkeur gaat absoluut uit naar dialoog", zei Verhofstadt in de woensdag naar buiten gebrachte brief.

De Belgische premier wijst er ook op dat in februari in Valkenburg al tussen België en Nederland is overeengekomen dat er "geen eenzijdige initiatieven in de strijd tegen drugs- en coffeeshoptoerisme" te nemen. Verhofstadt stelt in zijn brief verder dat "u ook waarde zou hechten aan de beginselen van goed nabuurschap tussen onze landen en alles in het werk zou willen stellen om deze juridisch en beleidsmatig aanvechtbare plannen geen werkelijkheid te laten worden".

Strijd

Waarschijnlijk treffen de beide premiers elkaar voor het eerst over twee weken tijdens een mogelijk Benelux-overleg aan de vooravond van de top van EU-regeringsleiders in Brussel. Aan Nederlandse kant wordt er op gewezen dat er ook al het nodige wordt gedaan om België bij te staan in de strijd tegen drugsoverlast.

Maastricht spreekt overigens tegen dat de Belgen extra overlast hebben. De woordvoerder van burgemeester Leers zei hierover: "Het probleem wordt mede veroorzaakt door het Belgische gedoogbeleid. In België mag je tot drie gram cannabis op zak hebben, maar je kunt dat spul daar nergens kopen. En dus komen al die Belgen naar Maastricht."

Bewakingscamera's

Bovendien neemt Maastricht de maatregel om de overlast van onder anderen Belgen uit het centrum te weren. "We zouden de shops ook verplaatst hebben, als we niet aan de Belgische grens hadden gelegen", aldus de woordvoerder. Als Maastricht de plannen voor de drugsboulevard doorzet, wil de Vlaamse gemeente Lanaken echter bewakingscamera's aan de grens zetten om bij de politie bekende drugsdealers en -gebruikers snel op te kunnen sporen.