DEN HAAG - Steeds minder jongeren onder de 16 jaar kopen tabak. Maar als zij het proberen, lukt het hen in negen van de tien gevallen wel, zo blijkt uit onderzoek in opdracht van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA). Volgens de Tabakswet mogen aan hen geen rookwaren worden verkocht en moeten verkopers op leeftijd controleren.

In 1999 zei ruim een kwart van de jongeren onder de 16 hen weleens tabak te kopen. Vorig jaar was dat gedaald tot 6 procent, aldus het onderzoek waarvoor zowel jongeren als ondernemers naar hun ervaringen zijn gevraagd.

Identiteitsbewijs

Negen van de tien verkopers zeggen zich altijd aan de leeftijdgrens te houden en vaker naar een identiteitsbewijs te vragen. Jongeren zeggen daarentegen dat in 20 tot 34 procent van de gevallen een verkoper wel een opmerking maakt over bijvoorbeeld hun leeftijd maar dat zij desondanks meestal de gevraagde shag of sigaretten krijgen. Het maakt daarbij niet uit in wat voor winkel de jongeren dit proberen.

Het verbod rookwaren aan jongeren te verkopen is een van de maatregelen om kinderen onder de 16 ervan te weerhouden te roken. De VWA houdt toezicht op de naleving ervan en kan bij overtreding een boete geven die kan oplopen tot 4500 euro. Elke twee jaar wordt jongeren en ondernemers gevraagd naar hun ervaringen met het verkoopverbod.