LONDEN - Vanaf september worden duizenden middelbare scholieren in het Engelse graafschap Kent onderworpen aan willekeurige drugscontroles. Door middel van speekselmonsters zal worden gecontroleerd op onder meer het gebruik van cannabis, cocaïne en heroïne, meldde woensdag de Britse krant The Times.

De maatregel volgt op een proef op een school in het zuiden van Groot-Brittannië, waar al sinds januari 2005 een dergelijk controleprogramma van kracht is. Daar zijn sinds de invoering zeshonderd drugscontroles uitgevoerd bij leerlingen tussen 11 en 18 jaar oud. Deelname is niet verplicht, maar als een leerling weigerde, werden zijn ouders ingelicht.

Volgens de school zijn de controles een groot succes. De cijfers van de leerlingen verbeterden zienderogen en in de klassen heerste meer orde en rust. Daarnaast zouden de controles het leerlingen ook makkelijker maken nee te zeggen, als hun drugs werden aangeboden.

Het is de bedoeling dat de controles na de invoering in Kent geleidelijk ook in andere delen van Groot-Brittannië worden ingevoerd.