HILVERSUM - Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) is dinsdag, op de achtste dag van de examens, overspoeld met klachten van scholieren. De organisatie kreeg volgens een woordvoerder ruim 13.000 klachten. Het was daarmee de drukste dag tot nu toe.

De meeste klachten hadden betrekking op het eindexamen aardrijkskunde voor de havo. Volgens het LAKS vonden veel leerlingen de vragen erg moeilijk en werd er in een vraag verwezen naar een bepaalde druk van de Bosatlas terwijl veel scholieren een andere uitgave van het naslagwerk bij zich hadden. Ook over het examen wiskunde voor het vwo kwamen klachten binnen over de moeilijkheidsgraad.

Mobieltjes

Het LAKS nam dinsdag contact op met een school in Hoorn omdat de instelling het cijfer één dreigt te geven aan een leerling van wie de mobiele telefoon tijdens het examen afging. "De surveillanten vroegen van wie de telefoon was maar kregen geen antwoord", aldus een woordvoerder van LAKS.

"Na afloop werden alle mobieltjes van de leerlingen afgepakt om te controleren we er gebeld was. Dat ging maar om vier scholieren omdat de school de telefoons over het algemeen niet toestaat in de lessen. We hebben een gesprek met de school gehad om een oplossing te vinden omdat het wel een hele zware straf zou zijn om zo'n dikke onvoldoende uit te delen."

Het totale aantal klachten over de examens is tot en met dinsdag opgelopen tot ruim 59.000.