ARNHEM - Levenslang of toch opnieuw een tbs-behandeling voor moordenaar Rudolf K., de man die bekend is geworden als de dierenbeul van Twente. Die vraag stond dinsdag centraal voor het gerechtshof in Arnhem. Het Openbaar Ministerie eiste in hoger beroep opnieuw een levenslange gevangenisstraf, waartoe de rechtbank in Almelo K. eind vorig jaar ook veroordeelde.

De advocaat van de 50-jarige K., H. van Denderen, meent dat een celstraf in combinatie met een tbs-behandeling meer op zijn plaats is. K. die al bijna zeventien jaar in een tbs-kliniek heeft doorgebracht, vertelde dat "ze daar dingen kapot hebben gemaakt en dat zijn woede in die jaren alleen maar is toegenomen". Zijn behandelaars heeft hij om de tuin weten te leiden. Hij zei dat hij eigenlijk hen te pakken had willen nemen, maar omdat dat niet kon, richtte hij zijn woede op willekeurige slachtoffers.

Proefverlof

De misdrijven waar K. voor terechtstaat, pleegde hij grotendeels tijdens zijn proefverlof uit de tbs-kliniek. Zijn behandeling werd eind 2003 officieel beëindigd. Hij stak in de zomer van 2003 in zijn woonplaats Enschede een 50-jarige zwerver dood en het jaar ervoor stak hij drie mensen neer met een mes.

Tussen 2000 en 2004 verminkte en doodde hij circa twintig dieren in Twente, waaronder schapen en pony's. K., die in het voorjaar van 2005 werd opgepakt, heeft alle feiten bekend.

Geslachtsdelen

Volgens gedragsdeskundigen van het Pieter Baan Centrum (PBC) lijdt K. aan een ernstige seksuele stoornis. De man sneed zowel van de zwerver als van een aantal dieren de geslachtsdelen af en nam ze mee naar huis om er vervolgens mee te experimenteren. Zij stellen dat door die stoornis K. de feiten niet volledig zijn aan te rekenen. Behandeling in een tbs-kliniek zal volgens hen "heel moeilijk" zijn, maar niet onmogelijk.

K. heeft een lang strafblad. Het begon in de jaren tachtig met potloodventen, gevolgd door aanranding en een poging tot verkrachting waartoe hij in 1986 tot tbs werd veroordeeld. "Als ik het zo zie, worden de misdrijven hoe langer hoe erger", hield H. Abbink, de voorzitter van het hof, K. voor.

Radio

Tijdens de zitting reageerde K. zeer laconiek op de door hem gepleegde feiten. Hij vertelde "een fout" te hebben begaan door na de moord op de zwerver diens radio te hebben meegenomen. Die werd later in de woning van de verdachte aangetroffen. Hij gaf toe dat het goed was dat hij vast zat, omdat hij anders meer slachtoffers zou hebben gemaakt.

Advocaat-generaal E. Julsing stelde dat een levenslange celstraf de enig passende straf is, gezien de planmatige aanpak van K. Mens en dier dienen daartegen te worden beschermd. Ze ziet niet in waarom tbs-behandeling nu wel succesvol zou zijn, ook al omdat K. zelf heeft aangegeven geen libidoremmende middelen te willen nemen.

Samenleving

Raadsman Van Denderen vindt dat zijn cliënt zicht moet kunnen houden op terugkeer in de samenleving, temeer omdat hij volgens het PBC verminderd toerekeningsvatbaar is. Een aanzienlijke celstraf in combinatie met tbs is daarom op zijn plaats, aldus de raadsman.

Zelfmoord

K. heeft overigens gezegd zelfmoord te overwegen als hij tot levenslang wordt veroordeeld, iets wat volgens de deskundigen niet moet worden gezien als "chantage".

Ondanks zijn kritiek op het tbs-systeem, zei hij in hoger beroep te zijn gegaan, met het doel tot tbs te worden veroordeeld. "Het valt altijd te proberen."

Het hof doet op 13 juni uitspraak.