JAKARTA - Het dodental van de aardbeving op het Indonesische eiland Java is opgelopen tot 5698. Dat maakte het ministerie van Sociale Zaken in Jakarta dinsdag laat bekend. Door het natuurgeweld raakten ongeveer 150.000 mensen dakloos.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De aardbeving met een kracht van 6,3 op de schaal van Richter eiste vooral in het district Bantul veel levens. Daar kwamen 3580 mensen om. In het district Klaten vielen meer dan 1660 doden. Het aantal gewonden bedraagt volgens het ministerie 10.700, van wie driekwart ernstig.

Controle

Volgens de Verenigde Naties (VN) is de situatie op het eiland grotendeels onder controle. "De reactie was efficiënt en snel omdat alle participanten al ter plaatse waren voor andere operaties", zei woordvoerster Elisabeth Byrs van het VN-bureau voor de coördinatie van de humanitaire noodhulp in Genève. "Ik denk dat de toestand onder controle is", voegde ze eraan toe.

Toch zijn er nog verscheidene problemen, voegde ze toe. "De logistiek, regen, bergruimte, opstoppingen op de vliegvelden, dat zijn gebruikelijke problemen bij een ramp van deze omvang."

Veldhospitalen

De VN deden maandag nog een dringende oproep aan de internationale gemeenschap om veldhospitalen, waarop China, Qatar, Singapore en de Verenigde Staten reageerden. "We verzoeken de andere landen zich terug te trekken, we hebben nu genoeg", zei de woordvoerster. De Indonesische autoriteiten hebben zelf achttien veldhospitaals ingericht.

Zeker 22 landen hebben hulp of geld toegezegd aan Indonesië.

Snelheid

De Aziatische Ontwikkelingsbank prees Indonesië dinsdag voor de snelheid waarmee het land heeft gereageerd op de ramp. De elektriciteit, telefoon- en internetverbindingen en de kabeltelevisie werkten maandag vrijwel overal weer. "Communicatie, elektriciteit, transport, die zijn noodzakelijk voor alle sociale en economische activiteit", zei een woordvoerder.