AMSTERDAM - De rechtbank in Amsterdam heeft Wilhelm S. dinsdag veroordeeld tot acht jaar cel en tbs met dwangverpleging voor het doodslaan van een bejaarde Amsterdammer. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste tegen de vorig jaar ontsnapte tbs'er tien jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging.

S. was tijdens een verlof uit de tbs-kliniek Veldzicht aan zijn begeleider ontsnapt. Op 12 juni gaf hij de 73-jarige Appie Luchies op diens boot vuistslagen in het gezicht en sloeg hem dood met een asbak, een hamer en een bahco. "S. heeft Luchies op zeer brute wijze van het leven beroofd", aldus de rechtbank. "Het was een zinloze en zeer gewelddadige dood."

De politie kon S. een week na zijn ontsnapping oppakken in de binnentuin van de woning van zijn slachtoffer in de Amsterdamse Jordaan. S. heeft bekend dat hij Luchies doodsloeg tijdens een boottochtje op het Noordhollands Kanaal.

Zijn advocaat Job Knoester is redelijk te spreken over het vonnis. "Ik ben tevreden dat moord niet is bewezen, maar doodslag." Ook over de lagere celstraf dan de eis van de officier van justitie is Knoester tevreden. De tbs-maatregel zorgt ervoor dat S. een nieuwe behandeling krijgt. Na het uitzitten van zijn straf wordt S. voor een tbs-kliniek geselecteerd.

Wachtlijsten

Terugkeer naar de kliniek in Veldzicht lijkt de raadsman geen realistische optie. "Dan zal ik het volgende beroepschrift indienen." De lange wachtlijsten voor tbs-klinieken kunnen volgens Knoester ook nog wel eens tot problemen leiden. "Dat dreigt het tbs-systeem op te blazen." De zaak leidde vorige zomer tot grote beroering en noopte minister Donner van Justitie tot verscherping van het verlofbeleid voor tbs'ers.

S. verklaarde tijdens de zitting dat hij vluchtte uit Veldzicht uit grote frustraties over de behandeling daar. Medewerkers zouden hem verloven onthouden en hem dwarsbomen om te resocialiseren. "Ik heb nog nooit zo'n stelletje idioten meegemaakt als binnen Veldzicht", zei S, die tussen 1983 en 1990 voor enkele ernstige geweldsdelicten is veroordeeld en daarna in verschillende andere tbs-klinieken verbleef.

Na zijn ontsnapping in juni belandde hij in Amsterdam. Daar kreeg hij te horen dat zijn naam en foto zouden worden genoemd in een opsporingsbericht op televisie. In een cafe sloeg hij tien tot vijftien glazen bier achterover, terwijl S. ermee bekend was dat alcohol een gevaarlijke uitwerking heeft. Na zijn bezoek aan het cafe ontmoette hij Appie Luchies. Toen Luchies een opmerking maakte over vrouwen, ging S. door het lint en doodde hij de man.