ALMELO - Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag voor de rechtbank in Almelo vier jaar cel geëist tegen de 32-jarige Frankie M. uit Enschede, wegens doodslag. M. heeft op 19 februari dit jaar in zijn woning een inbreker op heterdaad betrapt en doodgestoken. Tijdens de zitting bleek dat het slachtoffer, Enschedeër E.L., een bekende van M. was.

L. had eerder die zondag een Playstation aan M. verkocht en brak 's avonds bij de man in om het apparaat weer terug te stelen. Daar betrapte de met een mes bewapende M. hem.

Noodweer

L. zou zich op M. hebben gestort en in het mes zijn gelopen. Dat is althans de lezing van M., die zich beriep op noodweer. Zijn advocaat pleitte daarom voor vrijspraak.

De officier van justitie wees er op dat er 29 messteken in het lichaam van het slachtoffer zijn gevonden, waaronder 9 in het hoofd. Haar lezing, ondersteund door onder meer verklaringen van de moeder van M. die het incident via de mobiele telefoon van haar zoon live meekreeg, is dat de angst die M. aanvankelijk bekroop, omsloeg in woede toen hij merkte dat het om L. ging. De twee kenden elkaar en hadden in het verleden akkefietjes.

Alcohol

De woede zou zijn versterkt doordat L., die onder invloed van alcohol en drugs verkeerde, M. treiterde. De vader van M. moest zijn razende zoon uiteindelijk van het slachtoffer af halen en zei ook dat hij zijn jongen nog nooit zo had gezien.

De aanklager hield in de relatief lage strafeis rekening met de extreme omstandigheden en met het feit dat M. niet eerder met justitie in aanraking was geweest. Ook zijn er in de afgelopen periode veel steunbetuigingen aan M. bij justitie binnengekomen.

De rechtbank zou aanvankelijk op 10 juni uitspraak doen, maar liet dinsdagmiddag weten de zaak te willen heropenen, om "een aantal dingen verder te onderzoeken". Dat gebeurt op vrijdag 2 juni.