MONTFERMEIL - Ongeveer honderd jongeren zijn in de nacht van maandag op dinsdag slaags geraakt met de politie in de Parijse voorstad Montfermeil. Zeven jongeren raakten lichtgewond. De politie arresteerde drie relschoppers. Dat heeft een politiewoordvoerder dinsdag gemeld.

De jongeren verbrandden auto's in een reactie op de arrestatie van een jongen enkele uren eerder. Ze begaven zich tevens naar het huis van burgemeester Xavier Lemoine van Montfermeil en maakten daar amok.

Lemoine is lid van de rechtse regeringspartij UMP. Hij stelde onlangs een samenscholingsverbod in voor jongeren van 15 tot 18 jaar oud.

Geweld

De buitenwijken van een aantal grote steden in Frankrijk waren in de laatste maanden van 2005 het toneel van grootschalig geweld. Tijdens de rellen gingen onder meer winkels, scholen en ongeveer 9000 auto's in vlammen op.

Volgens rapporten van veiligheidsdiensten was de armoede onder sociaal achtergestelden in de achterstandswijken de belangrijkste oorzaak van het geweld. Veel deelnemers aan de rellen waren van Arabische of Afrikaanse afkomst, die zich gediscrimineerd voelen.