BREDA - De rechtbank in Breda doet dinsdag uitspraak in de zaak van de Hilvarenbeekse moorden. Het Openbaar Ministerie (OM) eist een levenslange gevangenisstraf tegen M.R. uit Den Bosch wegens betrokkenheid bij de liquidatie van twee Limburgse drugsbaronnen en de broers Frank en Polle Taminiau op 16 juli 1998 in Hilvarenbeek.

De broers zouden op landgoed De Blauwe Hoef per ongeluk getuige zijn geweest van de moord op drugshandelaren Rinus den Boer en Nico van Golde tijdens een ripdeal. Volgens officier van justitie mr. H. Olthof stond R. tijdens de moord op de uitkijk en verplaatste en verborg hij de lijken in een greppel.

Haren

Verdachte R. ontkent alle betrokkenheid. Hij geeft geen antwoord op de vraag waar hij was op de avond van de moorden. Feit is dat de recherche twee haren van hem heeft gevonden in beide auto's die gebruikt zijn om de slachtoffers weg te voeren. Daarnaast verklaarden getuigen door R. met de dood te zijn bedreigd de dag nadat de viervoudige moord plaatsvond.

De twee vermoedelijke schutters uit Den Bosch zijn inmiddels overleden. B.H. pleegde in 2003 zelfmoord. P.V. werd tijdens een schietpartij in Den Bosch in januari 1999 vermoord. De advocaat van R., B. Welvaart, vroeg de rechtbank om vrijspraak. "Het OM heeft duidelijk een tunnelvisie in deze zaak", aldus de advocaat.