UTRECHT - De Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) beginnen een nationale hulpactie voor de slachtoffers van de aardbeving op het Indonesische eiland Java. De SHO hebben maandag hiervoor gironummer 555 opengesteld, zo maakte een woordvoerder van de hulporganisaties maandag bekend.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Met advertenties in kranten en spotjes op tv en radio zullen de SHO aandacht voor de nationale hulpactie vragen. De Verenigde Naties hebben in het getroffen gebied een team om in kaart te brengen welke hulp precies nodig is.

Het geld van giro 555 is in eerste instantie bestemd voor het bieden van noodhulp in de vorm van tenten, water, voedsel, medicijnen en dekens. De verschillende hulporganisaties zijn al bezig met bieden van noodhulp. Vooral medische hulp om de gewonden op te vangen, is dringend nodig.

Internationale hulp

Ook de internationale hulp voor de slachtoffers komt op gang. Japan zegde maandag 10 miljoen dollar (8,3 miljoen euro) aan hulpgelden toe, nadat eerder onder meer de Verenigde Staten en de Europese Unie al miljoenen beloofden.

Daarnaast stuurt Tokio een onbekend aantal militairen en een tweede medisch team naar de getroffen gebieden op Midden-Java.

Ook Australië stuurt artsen en medische hulpmiddelen, waaraan grote behoefte is in het gebied rond Yogyakarta. Frankrijk wil een veldhospitaal naar Java sturen, waar veel gewonden op straat moeten worden behandeld.

Dakloos

Het dodental is al hoger dan 5000. Ruim 10.000 personen zijn gewond en meer dan 200.000 dakloos. De Indonesische overheid vreest dat nog veel doden onder het puin vandaan zullen worden gehaald.