BOGOTA - De Colombiaanse president Alvaro Uribe is zondag herkozen voor een tweede termijn. Bij de presidentsverkiezingen stemde 62 procent van de kiezers in Colombia voor het conservatieve staatshoofd. Dat heeft de kiescommissie zondagavond plaatselijke tijd bekendgemaakt.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Uribe's belangrijkste tegenstrever, de socialist Carlos Gaviria, kreeg 22 procent van de stemmen. Kort na het bekend worden van de uitslag, gaf Gaviria zijn verlies toe. Om meteen te worden herkozen moest Uribe een absolute meerderheid halen, anders zou over drie weken een tweede ronde zijn gehouden.

Democratie

Uribe beloofde de Colombianen in zijn overwinningstoespraak verder vooruitgang en constateerde dat "democratische veiligheid is begonnen met het herstellen van de vrijheden die het terrorisme probeerde weg te nemen".

Veiligheid

De stembusgang ging gepaard met strenge veiligheidsmaatregelen. De regering had in het hele land 220.000 veiligheidsagenten ingezet. Het Zuid-Amerikaanse land is al jaren het toneel van een gewelddadige strijd tussen het leger en verscheidene linkse en rechtse gewapende bewegingen, die zichzelf veelal met drugsgeld in stand houden. Uribe, een trouwe bondgenoot van Washington, heeft met steun van de VS een harde strijd ontekend tegen de drugsbaronnen en zoekt tegelijkertijd toenadering tot de rebellen.

Ontvoeren

Ondanks alle beveiliging slaagden de linkse FARC-rebellen er in om 16 medewerkers van een stembureau in het oosten van het land te ontvoeren. De 16 werden zondagavond weer vrijgelaten. Verder verliepen de verkiezingen volgens waarnemers rustig.

Washington volgde de verkiezingen in Colombia met bijzondere belangstelling. De afgelopen periode hebben veel Zuid-Amerikaanse landen hun conservatieve en pro-Amerikaanse regering ingeruild voor een linkse. In onder meer Brazilië, Venezuela, Chili en Bolivia zijn socialisten aan de macht gekomen die terughoudend staan tegenover al te nauwe economische banden met de VS.