DILI - Australië heeft zondag honderden militairen ingevlogen naar Oost-Timor om de daar al aanwezige troepenmacht te versterken. De internationale brigade van Australiërs, Nieuw-Zeelanders en Maleisiërs moet de orde en rust herstellen in het land. In totaal lopen er nu zo'n 2250 buitenlandse militairen rond.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Ook zondag was de rust in de hoofdstad Dili nog niet hersteld maar dat zal volgens de Australische commandant niet lang meer duren. Zijn manschappen zijn bezig de bendes die de straten onveilig maken te ontwapenen. "De internationale troepenmacht is de enige die aan het eind van onze missie nog wapens draagt", beloofde generaal Mick Slater.

Volgens het Australische Rode Kruis zijn ongeveer 50.000 mensen op de vlucht geslagen voor de onrust van afgelopen dagen. Zondag gingen nog verscheidene huizen in vlammen op aan de rand van Dili.

Evacueren

De Verenigde Naties hebben besloten familieleden van hun personeel in Oost-Timor te evacueren in verband met het aanhoudende geweld. Ook personeel dat niet strikt noodzakelijk is om de VN-missie draaiende te houden, wordt overgebracht naar het Australische Darwin. Dat maakte de volkerenorganisatie zaterdag bekend.

Volgens een VN-woordvoerder in Dili, de hoofdstad van Oost-Timor, blijven ruim honderd VN-functionarissen over. Hij zei te hopen dat de Australische militairen die vrijdag in Oost-Timor zijn gearriveerd, snel een einde maken aan de chaos.

Unotil

De Australiërs zijn onder meer belast met de bewaking van het kantoor van Unotil, de VN-missie in Oost-Timor. De ongeregeldheden in Oost-Timor begonnen vorige maand, toen bijna zeshonderd militairen wegens insubordinatie werden ontslagen.

Zij hadden hun ongenoegen kenbaar gemaakt over het uitblijven van de betaling van hun salaris en een gebrek aan promotiekansen. Omdat de afgelopen week ook burgers zich in het geweld hebben gemengd, vreest de regering voor een burgeroorlog.

Onafhankelijkheid

Oost-Timor was eeuwenlang een Portugese kolonie, en werd vrijwel direct na zijn onafhankelijkheid in 1975 bezet door Indonesië. Na een lange strijd voor onafhankelijkheid kwam het gebied in 1999 onder VN-toezicht. Datzelfde jaar koos de bevolking in een referendum voor onafhankelijkheid. Die verkregen de Oost-Timorezen uiteindelijk officieel in 2002.