LONDEN - De Amerikaanse autoriteiten hebben minderjarigen die soms pas veertien jaar oud waren, vastgehouden op de marinebasis Guantanamo Bay op Cuba. Het gaat in totaal om meer dan zestig jongeren, maakte een Britse mensenrechtenorganisatie in een zondag gepubliceerd rapport bekend.

Volgens de organisatie Reprieve zouden er nog steeds tien jongeren vastzitten op de basis. Ze werden opgepakt toen ze veertien of vijftien waren en hebben in Amerikaanse gevangenschap blootgestaan aan eenzame opsluiting, herhaaldelijke ondervragingen en mogelijk aan martelingen.

Chef juridische zaken van Reprieve, Clive Stafford-Smith, verklaart in de Independent on Sunday dat de VS hiermee niet alleen hun eigen wetten hebben overtreden maar ook het internationaal recht. Kinderen mogen niet opgesloten worden in gevangenissen voor volwassenen.

"Er is niets mis met het berechten van minderjarigen als ze misdaden hebben begaan. Het geeft alleen problemen als je minderjarigen vasthoudt zonder proces in schokkende omstandigheden of ze laat berechten door een militaire commissie die - in de woorden van een aanklager die niet mee wilde werken - doorgestoken kaart is", aldus Stafford-Smith.