MOSKOU - De Russische politie, militante orthodoxe christenen en neofascisten hebben zaterdag een betoging voor homorechten in Moskou met geweld afgebroken. Volgens de autoriteiten werden circa honderd betogers en relschoppers opgepakt wegens openlijke geweldpleging of deelname aan een verboden demonstratie.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De organisatie van homoseksuelen in Rusland sprak ondanks het geweld van een succes, omdat het toch was gelukt een korte demonstratie te houden, de eerste ooit van homoseksuelen in de Russische hoofdstad.

De betogers ageerden tegen de wijdverbreide intolerantie jegens homo's in Rusland. Formeel is homoseksualiteit al dertien jaar niet strafbaar meer in het land, maar volgens de demonstranten zijn verreweg de meeste Russen homofoob.

Lelijke smet

Aanvankelijk was zaterdag een GayPride-parade gepland in Moskou. Het gemeentebestuur besloot vorige week echter die te verbieden. De werkgroep voor de rechten van homo's in het Europees Parlement noemde het verbod "een lelijke smet" op het mensenrechtenblazoen van Rusland, dat sinds vorige week voorzitter is van de Raad van Europa. Dat is een organisatie van Europese landen die opkomt voor de bescherming van de mensenrechten.