SYDNEY - De doodgewaande Australische bergbeklimmer Lincoln Hall leeft nog. De alpinist kwam in de problemen op Mount Everest en werd voor dood achtergelaten door expeditiegenoten maar sherpa's haalden hem later toch naar beneden, meldden Australische media zaterdag.

Hij wordt momenteel op een hoogte van 7000 meter verzorgd door een arts in een verwarmde tent, maakte expeditieleider Alexander Abramov bekend. Hij is bij bewustzijn maar gedesoriënteerd, lijdt aan een acute psychose en verzet zich tegen behandeling.

Vrijdag meldde Abramov nog het overlijden van Hall, een van de meest ervaren Australische klimmers. Een Duitse collega overleefde de klim naar de top van 's werelds hoogste berg niet. Dit seizoen zijn tot nog toe zeker veertien alpinisten omgekomen op Mount Everest, een dieptepunt.

Belgische alpinisten

In de Franse Alpen zijn vrijdag twee Belgische alpinisten om het leven gekomen in de omgeving van Le Grand-Bornand. De twee, 26 en 32 jaar oud, maakten een val van driehonderd meter, deelde de gendarme zaterdag mee.

Een derde bergbeklimmer, die ook deel uitmaakte van het gezelschap, is zwaargewond geraakt. Hij is in een ziekenhuis opgenomen.