RIJSWIJK - "Zeker de laatste tijd dat ik werkzaam was bij de BVD, was het meer en meer de gewoonte geworden dat medewerkers zelf kopieën maakten van zowel operatierapporten als informatierapporten. Dit was voorheen zeker niet de gewoonte."

Dat heeft de Telegraaf zaterdag geciteerd uit de verklaring die voormalig geheim agent Paul H. onlangs heeft afgelegd bij de rijksrecherche. De krant zegt inzage te hebben gehad in de processen-verbaal van zijn verhoren. H. zit sinds begin mei vast op verdenking van het schenden van staatsgeheime onderzoeksgegevens over crimineel Mink K.

De duplicaten zouden volgens H. zijn gemaakt op apparaten die overal op de gang stonden. "Er werd geen registratie bijgehouden van de hoeveelheden kopieën en er werden ook geen gegevens vastgelegd wie er kopieerde."

Gewoonte

De Telegraaf meldt verder, op basis van de gegevens van Paul H., dat het ongecontroleerde kopiëren van bijvoorbeeld geheime rapporten met namen van informanten de gewoonte werd sinds 1997. Toen kreeg Sybrand van Hulst de leiding over de dienst, de latere Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst AIVD.

Van Hulst vertrekt eind volgend jaar als hoofd. Zijn opvolger is nog niet bekend.

Sentaro

Paul H. heeft in zijn verklaring ook vermeld dat een belangrijke informant over Mink K., ene Sentaro, niet goed zou zijn afgeschermd. "Als de naam Sentaro genoemd werd, wisten veel mensen binnen de BVD en mogelijk ook daarbuiten dat daarmee een bron werd bedoeld die diep in de organisatie van Mink K. was ingedrongen."

De AIVD doet "geen mededelingen over onze werkwijze. Ik kan daarom niet ingaan op de informatie", aldus een woordvoerster.