HENGELO - Een grote brand in de Enschedesestraat in het Overijsselse Hengelo heeft een aantal woningen en winkels volledig in de as gelegd. De brand die kort na middernacht in een filiaal van Blokker uitbrak, was rond half zes onder controle, aldus een woordvoerster van de brandweer, maar het nablussen gaat nog zeker dagen duren. Veertig omwonenden zijn geëvacueerd en konden bij familie, vrienden of in hotels terecht.

Bekijk video: Modem/ Breedband


Foto: Frank Leijdekkers | Brandweer bestrijdt vuur in centrum Hengelo

De brand sloeg over naar het naastgelegen Kruidvat, de voormalige Bellevue bioscoop en de sportzaak Time Out. Op de drogisterij na, zijn alle panden, inclusief tien tot twaalf daarboven gelegen woningen, volledig uitgebrand en zullen worden gesloopt. De toren van de bioscoop is ingestort.

Persoonlijke ongelukken hebben zich volgens de brandweer niet voorgedaan. De politie kon nog niet ingaan op de oorzaak van de brand maar kon wel zeggen dat er geen gevaarlijke concentratie aan schadelijke stoffen is vrijgekomen.

Geregistreerd

Burgemeester Frank Kerckhaert zei zaterdagochtend dat alle bewoners zijn geregistreerd. Er worden geen personen vermist. Omdat er nog instortingsgevaar is, kan de technische recherche niet alle panden onderzoeken. De burgemeester verwacht dan ook dat de oorzaak pas over dagen bekend zal worden.


Foto: Gijs Kluppels | Het nablussen gaat nog zeker dagen duren

Onbewoonbaar

Kerckhaert heeft zaterdagmiddag tientallen bewoners geïnformeerd die hun huis hebben verloren door de brand. Tot hun ontzetting hoorden ze dat tien tot twaalf appartementen boven Blokker en Sportzaak Time Out onbewoonbaar zijn verklaard. "Ik ben alles kwijt, maar gelukkig heb ik mijn kinderen nog."

Een van de krakers van de oude Hengelose bioscoop Bellevue is haar atelier en woonruimte kwijt. Irma Bruggeman en haar broer ontdekten de brand afgelopen nacht in het pand van Blokker. "We hebben gegild en op deuren gebonkt om appartementbewoners wakker te maken. Gelukkig kwam iedereen vrij vlot naar buiten. Toen was er alleen nog sprake van rookontwikkeling. Nadat de brandweer de vuurhaard had gevonden, greep het vuur razendsnel om zich heen."

Schock

Irma verkeert na een slapeloze nacht in shocktoestand. "Ik kan niet slapen, in mijn gedachten zie ik alleen maar het rook en het vuur. Dit is onwerkelijk." Sara Annink (22) woonde pal boven de Blokker. Zij werd ruw uit haar slaap gewekt.

Net als de andere bewoners heeft ze de hele nacht gekeken hoe haar appartement letterlijk en figuurlijk in rook opging. "Ik heb nog maar twee uurtjes geslapen. Heel onwezenlijk allemaal. Ik ga nu maar tijdelijk bij mijn moeder wonen. Ik ben alles kwijt, ook mijn kat die waarschijnlijk in het vuur is omgekomen. En alle brieven en foto's. Dat is erg."

De gemeente regelt opvang voor de bewoners van de appartementen die niet meer naar hun woning terugkunnen. De omwonenden kunnen langzaam maar zeker weer terug naar hun huizen.

Rond de plek van de brand is veel publiek op de been om te kijken. De brandweer is nog druk bezig met nablussen met name aan de achterkant van de panden. Harry Smit die vlak achter de bioscoop woont, zei niet bang te zijn geweest. "Materiele schade deert me niet zo, als ik er maar levend vanaf kom. Het leek wel of ik naar een paasvuur zat te kijken."

Geluk

De platenzaak vlak naast de drogisterij heeft zaterdag toch de deuren geopend. "We hebben ontzettend veel geluk gehad, maar we gaan gewoon open. Komt er geen publiek dan sluiten we weer", aldus de eigenaar.

Ruim honderd brandweerlieden en mensen van de vliegbasis Twente waren in touw met blusvoertuigen en hoogwerkers om de brand onder controle te krijgen. De brandweer gaat er vanuit zaterdag en zondag nog bezig te zullen zijn met het nablussen.

Krommenie

Het is niet de eerste keer dat een filiaal van Blokker in vlammen opgaat. In januari ontstond brand in een filiaal te Krommenie, waardoor uiteindelijk elf winkels in vlammen opgingen en veertien woningen zwaar werden beschadigd.

Vorige week viel ook in België nog een Blokkerwinkel ten prooi aan de vlammen. De Belgische justitie vermoedt dat een brandstichter het op Blokker-winkels heeft gemunt. Al zeven vestigingen in België zijn sinds 1997 in brand gevlogen. De Blokker-keten wordt geleid door Jaap Blokker.

Hij kwam in 2002 en 2003 in aanvaring met antiracisten. De zakenman had in zijn jaarverslag 2002 en 2003 geklaagd over de 'asielindustrie', die hij verantwoordelijk houdt voor roofovervallen op zijn 2400 filialen.