ZWAAGWESTEINDE - Het team van Hilbrand Nawijn dat onderzoek doet naar de moord op de in 1999 vermoorde Marianne Vaatstra, heeft vier potentiële verdachten op het oog. Twee van hen zijn verbonden aan de politie, aldus ex-rijksrechercheur Hans Akerboom, lid van het team. Nawijn en zijn team gaven vrijdag tekst en uitleg aan de bevolking van Zwaagwesteinde, de woonplaats van Marianne Vaatstra.

Het Tweede Kamerlid wil een grootschalig DNA-onderzoek in het dorp en omgeving, maar vond daarvoor deze week geen gehoor bij minister van Justitie Piet Hein Donner. Dat zit Nawijn hoog. Juist nu deze week bekend werd dat in Westfriesland een grootschalig DNA-onderzoek gaat plaatsvinden in de jacht op een aanrander en verkrachter van zes bejaarde vrouwen. "Waarom kan het daar wel en in Friesland niet, terwijl in Noord-Holland niet eens een dode is gevallen", vroeg Nawijn zich hardop af.

Tips

Het Kamerlid blijft de bevolking oproepen zich te melden met tips over de zaak Vaatstra. Het 16-jarige meisje werd ruim zeven jaar geleden verkracht en vermoord. Tot op de dag van vandaag komen tips binnen. Akerboom gaat ze allemaal serieus na.

Hij sprak tot nu toe met veertig mensen, onder wie dertien politiemensen die betrokken waren bij het onderzoek. De rechercheurs uitten hun frustraties over zaken die niet voldoende zouden zijn onderzocht.

Peter R.

Nawijn maakte vrijdag ook bekend hulp te krijgen van Peter R. de Vries. De misdaadverslaggever maakte zich al eerder hard voor een grootschalig DNA-onderzoek in de zaak Vaatstra, maar wist dit niet af te dwingen. Hij heeft zijn hulp toegezegd aan de politicus.

Het vertrouwen in politie en justitie is in Zwaagwesteinde ver te zoeken. Een inwoner opperde vrijdag zelf een DNA-onderzoek op touw te zetten: "Wij zijn allemaal voor." Maar Akerboom waarschuwde dat de organisatie een enorme klus is en zorgvuldigheid vereist.

Vuist

Hij wil de organisatie daarvan niet aan een burger overlaten. "Jullie kunnen beter een vuist maken richting de minister van Justitie en het Openbaar Ministerie in Leeuwarden", vulde Nawijn aan.

Voor Bouke Vaatstra, vader van Marianne, is iedere poging die wordt ondernomen de moordenaar van zijn dochter te vinden de moeite waard. "Ik grijp me hier weer aan vast", zei hij vrijdag. Vaatstra blijft hoopvol: "Er komen nog altijd veel tips binnen."

Strijdbaar

De vader blijft strijdbaar en ondersteunt iedere poging die leidt tot de mogelijke oplossing in de zaak. Dat de dader nog altijd vrij rondloopt, mogelijk zelfs in de buurt, is voor de familie onverdraagbaar.