WASHINGTON - In de Verenigde Staten gaat de bevolking dinsdag naar de stembus om een deel van het Congres te kiezen. Op het spel staan de zetels in het complete Huis van Afgevaardigden en 34 van de honderd senaatszetels. Bovendien wordt in 36 Amerikaanse staten een gouverneur gekozen.

Het lijkt er op dat de Republikeinen hun meerderheid in het Huis van Afgevaardigden zullen behouden. Een recente prognose laat zien dat ze er zelfs een paar zetels op vooruit gaan. In de Senaat lijkt het veel spannender te worden. Op dit moment houden de Democraten en Republikeinen elkaar daar in evenwicht; een onafhankelijke kandidaat stemt doorgaans met de Democraten mee.

Diverse Amerikaanse politieke kopstukken mengden zich de afgelopen volop in de verkiezingsstrijd. President Bush bezocht in vijf dagen tijd zeventien steden in vijftien staten in de hoop stemmen te winnen voor de Republikeinse kandidaten. Zijn voorganger, de Bill Clinton, en diens toenmalige plaatsvervanger Al Gore bezochten ook diverse verkiezingsbijeenkomsten om zo de Democratische kandidaten te steunen.

Saddam Hoessein

President Bush heeft zich in de campagne geconcentreerd op zaken als nationale veiligheid en de noodzaak om de Iraakse leider Saddam Hoessein te ontwapenen. Maar volgens waarnemers is de economische situatie in de VS voor het electoraat veel belangrijker. De Democraten voerden een agressieve campagne tegen corruptie, na het schandaal rond energiereus Enron, en gaven verder veel aandacht aan de pensioenen, onderwijs en volksgezondheid.

Traditiegetrouw zijn er weer miljoenen dollars gespendeerd om de campagnes te financieren. Volgens de kiescommissie van de VS haalden Democraten en Republikeinen samen meer dan 400 miljoen dollar binnen. Beide partijen bestookten de kiezers met advertenties, post en voerden zelfs campagne door mensen op hun mobieltje te bellen.

Alle inspanningen ten spijt wordt een niet al te hoge opkomst verwacht. Veel Amerikanen zijn teleurgesteld over het verloop van de laatste, chaotisch verlopen presidentsverkiezingen, waarvan de uitslag pas na enkele maanden bekend werd. Verwacht wordt dat ongeveer eenderde van de kiezers de stemlokalen zal opzoeken.