HILVERSUM - De populariteit van de PvdA en haar leider Wouter Bos neemt af. Dit blijkt uit vrijdag gepubliceerd onderzoek door TNS NIPO in opdracht van RTL Nieuws. De PvdA zou volgens de enquête nu 44 zetels krijgen in de Tweede Kamer, tegen 50 vorige maand.

Oorzaak van de terugval is onder meer het voorstel van Bos 65-plussers te laten meebetalen aan de AOW. Ook het vertrouwen in Wouter Bos als minister-president is minder. Een maand geleden vond 48 procent dat hij premier moet worden, nu nog maar 42 procent.

Bos liet in een reactie weten zich geen grote zorgen te maken. Hij verwacht dat de stemming onder de kiezers verandert zodra CDA en VVD hun plannen presenteren.

Huidige kabinet

Uit het onderzoek blijkt ook dat steeds meer mensen vertrouwen hebben in het beleid van het huidige kabinet. Mensen waarderen het sinds kort meer dan zij de afgelopen drie jaar deden. In die jaren liep de populariteit van de coalitie van CDA, VVD en D66 steeds verder terug.

Vorig jaar had 15 procent vertrouwen in het kabinetsbeleid, nu is dat 24 procent. Het aantal mensen dat weinig vertrouwen heeft in het kabinetsbeleid is gedaald van 77 naar 65 procent. Het vertrouwen in minister-president Balkenende is gestegen van 31 naar 33 procent.

VVD

Een andere peiling, die van Interview/NSS, laat zien dat de VVD als derde partij van Nederland uit de bus zou komen als er nu verkiezingen zouden worden gehouden. De partij zou volgens de peiling in opdracht van NOVA uitkomen op 32 zetels. Dat is twee minder dan in de peiling van vorige week, maar nog steeds vier meer dan de uitkomst van de verkiezingen in 2003.

Het CDA is in deze laatste peiling met 33 zetels opnieuw de tweede partij van Nederland. De PvdA voert de lijst al sinds het voorjaar van 2003 aan. De partij staat met vijftig zetels bovenaan.

SP

De SP komt in de peiling van Interview/NSS uit op zestien zetels, twee meer dan vorige week en zeven meer dan het aantal dat de SP in 2003 bij de verkieizingen kreeg. GroenLinks blijft op acht zetels staan. Gezamenlijk halen de linkse partijen 74 zetels, niet genoeg voor een Kamermeerderheid.

D66 staat samen met de Christen Unie op vier zetels, de SGP op twee. De Partij voor de Vrijheid zou een zetel behalen als er nu verkiezingen gehouden worden.