ANTWERPEN/BRUSSEL - Tussen de 18.000 en 20.000 leden van diverse bevolkingsgroepen hebben vrijdagmiddag in Antwerpen deelgenomen aan een stille tocht tegen racisme en geweld, naar aanleiding van de schietpartij van twee weken geleden, waarbij twee personen om het leven kwamen. Dat heeft de Antwerpse politie vrijdagmiddag meegedeeld. De demonstratie verliep zonder incidenten.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Tot de tocht was opgeroepen door diverse migrantenorganisaties, die zelf ook voor een veiligheidsdienst hadden gezorgd. De slachtoffers van de achttienjarige skinhead die twee weken geleden de fatale schoten afvuurde, waren een tweejarig Vlaams meisje en haar Malinese au pair. Verder raakte een Turkse vrouw zwaargewond.

Wit

Vrijdagmiddag werd ook een Marokkaanse jongeman herdacht, die onlangs verdronk in de rivier de Schelde. Volgens zijn familie was hij achtervolgd door enkele personen met racistische motieven. Veel deelnemers waren uit respect voor de slachtoffers in het wit gekleed. Er waren nauwelijks slogans te zien. Het motto van de tocht was 'Het verdiet is van Antwerpen - diversiteit is realiteit'.

Aan de demonstratie namen ook enkele ministers van de Vlaamse regionale regering en de Antwerpse burgemeester Patrick Janssens deel. Verder was ook de vader van de vorige maand in Brussel om zijn mp3-speler vermoorde jongen Joe Van Holsbeeck aanwezig. Voor zijn nagedachtenis werd vorige maand al een stille tocht gehouden, waaraan 80.000 mensen deelnamen. De organisatoren denken dat de opkomst in Antwerpen vrijdag lager lag vanwege het slechte weer.

Vlaams Belang

Politici van het Vlaams Belang, de opvolger van het in 2004 wegens racisme veroordeelde Vlaams Blok, waren niet aanwezig. Vooraf had Belang-voorman Filip Dewinter de moorden sterk veroordeeld en opgeroepen tot deelname aan de demonstratie.

De moeder van de verdronken Marokkaanse jongeman hekelde aan het eind van de tocht in een toespraak het Belang. Evenals diverse Belgische politici, onder wie premier Guy Verhofstadt, is volgens haar het Belang "moreel verantwoordelijk" voor de moorden. De demonstratie liep net langs het Antwerpse hoofdkwartier van de partij. Uit voorzorg was daar extra veel politie aanwezig en waren er ook barricades opgetrokken.

De nog steeds in voorarrest zittende schutter Hans Van T. is een neef van een Kamerlid van het Vlaams Belang. Zowel het Kamerlid als de partijtop distantieerden zich twee weken geleden al van de moorden. Dewinter kondigde toen aan dat "neo-nazi's, skinheads en hooligans niet welkom zijn" bij zijn partij.