NOORDWIJK - Voor het eerst in de ruimtevaartgeschiedenis is maandagavond een rechtstreekse videoverbinding tot stand gebracht tussen Nederland en een ruimtestation. Het ging om een gesprek tussen het technische onderzoekscentrum Estec in Noordwijk van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA en het Internationale Ruimtevaart Station ISS.

De Belgische astronaut Frank de Winne riep vanuit de ruimte "Goedenavond Noordwijk". De Winne vertrok woensdag 30 oktober aan boord van een Russisch Sojoez-ruimtevaartuig naar de in aanbouw zijnde ruimtestad. De Belg voert tijdens zijn ruimtemissie Odissea twintig wetenschappelijke experimenten uit. Naast De Winne deed zijn Russische collega Sergei Zaletin kond van zijn bevindingen.

De directe videoverbinding was mogelijk omdat ESA/Estec bij de Odissea-missie fungeert als controlecentrum voor de coördinatie van de wetenschappelijke experimenten. Het team in Noordwijk is belast met alle essentiële coördinatie en besluitvorming. Zo moet het inspelen op alle veranderingen tijdens de missie en nieuwe prioriteiten stellen bij wijzigingen in het schema van de wetenschappelijke experimenten.

De "uitstekende" verbinding duurde elf minuten, vier meer dan was gepland. Dat kwam door de uitgebreide en zeer technische vragen van de begeleider van de studenten die voorstellen doen voor wetenschappelijke experimenten. Door zijn langdurige optreden kon slechts nog een student het woord voeren. Deze vroeg naar het nut van de bemoeienissen van studenten bij de experimenten. De Winne antwoordde dat hun bijdragen heel verfrissend werken. "Studenten zijn de ingenieurs van de toekomst. Hoe eerder zij erbij zijn betrokken hoe beter. Zij brengen nieuw gedachtegoed mee." De aanwezigen in Noordwijk kregen tijdens de videoverbinding ook de huiskamer van het ISS te zien, met daarin onder meer een maquette van een deel van het ruimtestation.