DOETINCHEM - Oud CDA-wethouder van Doetinchem, Jan Keukenkamp, is in verlegenheid gebracht. Uit e-mailverkeer blijkt dat hij advieswerk heeft verricht voor drie projectontwikkelaars die met projecten in de Gelderse plaats bezig zijn. Tegenover de gemeente heeft hij dat altijd tegengesproken, zei wethouder Rob de Redelijkheid van Ruimtelijke Ordening vrijdag.

Volgens De Redelijkheid, die zegt geschrokken te zijn, erkende Keukenkamp dat hij wel adviezen gaf aan projectontwikkelaars die buiten Doetinchem actief waren. De gemeente begint een onderzoek of de oud-wethouder mogelijk ook tijdens zijn ambtsperiode projectontwikkelaars die in Doetinchem werkten, hielp. Keukenkamp is sinds eind 2004 ambteloos burger.

Anoniem

De drie mails, die van januari 2006 dateren, zijn deze week anoniem verstuurd aan raadsleden. De Doetinchemse wethouder vindt het nog te vroeg om van belangenverstrengeling te spreken.

"Als ambteloos burger mag hij adviezen verstrekken aan projectontwikkelaars. Het is alleen zeer wonderlijk dat hij nadrukkelijk heeft ontkend dat hij diensten verrichtte voor projectontwikkelaars die in Doetinchem actief zijn. Dit schaadt de gemeente."

Achterkamertjespolitiek

Volgens De Redelijkheid trof het huidige, demissionaire college van B en W bij zijn aantreden in eind 2004 een beeld aan van achterkamertjespolitiek. "Vaak maakte de gemeente onderhands afspraken met gemeentelijke partners die later niet altijd konden worden waargemaakt."

Politiek is het in Doetinchem zeer onrustig op dit moment. Het huidige linkse college van B en W trad onlangs af, nadat een aantal dissidenten PvdA'ers uit de coalitie waren gestapt. Pikant genoeg leidt de fractie van het CDA de formatie.

Fractievoorzitter Koos Kuiper was niet bereikbaar voor commentaar. De betrokken projectontwikkelaars konden wegens de hemelvaartsvakantie geen toelichting geven.