BREDA - Douane en politie hebben maandagavond in Brabant en Zeeland partijen illegaal vuurwerk aangetroffen. De douane onderschepte 1700 kilo illegaal consumentenvuurwerk bij grensovergang Hazeldonk op de snelweg A16. De partij lag verstopt in een vrachtwagen. Het ging om ongeveer 130 Chinese rollen (1300 kg) en 900 lawinepijlen (400 kilo).

De douane stuitte tijdens een routinecontrole op de partij. Het vuurwerk kwam uit België en was vermoedelijk bestemd voor de Nederlandse markt. De politie heeft de 47-jarige chauffeur van de vrachtauto aangehouden. Volgens eigen zeggen heeft de bestuurder geen vaste woon- of verblijfplaats. De wagen is eigendom van een Nederlands verhuurbedrijf. Het vuurwerkteam van de politie Midden- en West-Brabant stelt nader onderzoek in.

De politie trof bij een controle in Koudekerke op Walcheren in een auto ook een grote partij illegaal vuurwerk uit België aan. Zij heeft de 20-jarige bestuurder van de auto, een man uit Veere, aangehouden. Na verhoor mocht hij naar huis.

In het voertuig lagen 5000 strijkers, 150 donderslagen, 144 stuks siervuurwerk, twintig rollen tienduizendklappers en zestien vuurpijlen. De politie voerde de controle uit na een tip van het vuurwerkteam. Zij heeft het vuurwerk in beslag genomen.