ROTTERDAM - De politie heeft vrijdagochtend in een trein op station Schiedam Centrum vijftig jongeren aangehouden op verdenking van vernieling van een coupé. Conducteurs in de trein van Rotterdam naar Delft ontdekten rond 05.30 uur dat banken waren vernield en prullenbakken waren geleegd.

Ze sloegen alarm waarna de politie besloot de trein bij Schiedam Centrum stil te zetten. De groep jongens en meisjes tussen vijftien en twintig jaar kwam terug van een nachtje stappen in Rotterdam.

De jongeren, afkomstig uit Delft en omgeving, werden meegenomen naar een politiebureau in Rotterdam. Een van hen, een 25-jarige man uit Delft, zit nog vast. Hij wordt maandag voorgeleid voor de rechtbank in Rotterdam. De politie verdenkt hem ervan dat hij een bank heeft gesloopt en uit het raam heeft gegooid. De andere 49 zijn in de loop van de dag vrijgelaten, 23 van hen zijn minderjarig, meldde de politiewoordvoerder.

Schade

De NS is blij dat de politie snel heeft ingegrepen, aldus een woordvoerder van het spoorbedrijf. "Dit pikken we niet. We zullen alle schade op de daders of hun ouders verhalen", aldus de zegsman. "Er is niet alleen materiële schade want de situatie is voor andere reizigers en ons personeel zeer bedreigend geweest."