WASHINGTON - De Amerikaanse president George Bush heeft donderdag de Britse premier Tony Blair ontvangen in het Witte Huis. De twee leiders spraken vooral over de situatie in Irak en over het omstreden Iraanse nucleaire programma.

Bekijk video: Modem/ Breedband


"Niet een van de gekozen politieke leiders in Irak wil dat we nu weggaan"

Na afloop van de ontmoeting spraken beide leiders hun onvoorwaardelijke steun uit aan de nieuwe Iraakse regering van premier Nuri Al-Maliki voor een stabiel, democratisch en veilig Irak. Volgens de Britse regeringsleider is het de plicht van de hele internationale gemeenschap het Iraakse kabinet te steunen.

Controversieel

Bush gaf toe dat de beslissing om Saddam Hussein te verdrijven een controversieel besluit was. "We vonden geen massavernietigingswapens die we verwachtten aan te treffen en dat heeft vragen opgeroepen of de offers die we in Irak brengen het wel waard zijn. Ondanks tegenslagen en misstappen, geloof ik sterk dat we het goede deden en doen", aldus Bush.

De president wenste niet in te gaan op vragen of het aantal Amerikaanse militairen teruggebracht kan worden naar 100.000 aan het eind van het jaar. Dat is volgens hem niet aan politici maar aan militaire commandanten die inzicht hebben in de situatie op de grond. "We zullen er voldoende troepen houden om te winnen", aldus Bush.

Gevaarlijk

Ook Blair ontweek vragen over een datum waarop de Britse militairen uit Irak teruggetrokken moeten zijn. "Niet een van de gekozen politieke leiders van de verschillenden groepen (in Irak) wil dat we nu weggaan", zei de premier. De Iraakse ordediensten moeten eerst de verantwoordelijkheid voor het handhaven van de orde over kunnen nemen en kunnen dragen.

Ten aanzien van de kwestie-Iran was Bush overduidelijk. Voordat ze een pakket aanmoedigingsmaatregelen aangeboden kunnen krijgen "moeten ze hun operaties eerst opschorten", aldus de Amerikaanse president. "Het is ongelooflijk gevaarlijk te denken aan een Iran met een nucleair wapen", ging hij verder.

Impasse

Teheran is volgens hem aan zet om de impasse over het omstreden nucleaire programma te doorbreken. "Het is nu hun keuze. Zij liepen weg van de (onderhandelings-) tafel." Pas als ze de uraniumverrijking staken, zou er gesproken kunnen worden over aanmoedigingen, ging Bush verder.

Internationale verplichtingen

Zowel Bush als Blair benadrukten op de persconferentie dat ze geen ruzie hebben met het Iraanse volk. "Iran is een geweldig land maar het heeft een regering nodig met het besef dat een geweldig land zich voegt naar internationale verplichtingen. Ook behoeft het een regering die stopt met het steunen van mensen in verschillenden delen van de wereld die door terrorisme en geweld het democratische proces willen verstoren", aldus Blair.