KOPENHAGEN - De Deense regering heeft de ophef eerder dit jaar rond een reeks spotprenten over de islamitische profeet Mohammed in de krant Jyllands-Posten, niet goed aangepakt. Dat concludeert een commissie die de kwestie op verzoek van de regering heeft onderzocht, berichtte Jyllands-Posten donderdag op zijn website.

Premier Anders Fogh Rasmussen had al in oktober in moeten gaan op de oproep van ambassadeurs uit moslimlanden tot een dialoog, menen de onderzoekers. Zij noemen de krampachtige reactie van de Deense regering "een groter probleem dan de spotprenten zelf".

Met zijn weigering om de ambassadeurs te ontmoeten, toonde Rasmussen volgens het rapport een gebrek aan respect voor de andere partij.

Veel moslims beschouwden de cartoons als godslasterlijk. Het is volgens de islam verboden afbeeldingen te maken van Mohammed. De rel escaleerde toen verscheidene andere Europese kranten de spotprenten ook afdrukten, naar eigen zeggen om een lans te breken voor de westerse persvrijheid. Het kwam in veel moslimlanden tot rellen bij westerse ambassades, waardoor enkele doden vielen.