LANZHOU - Een dorpeling uit de Centraal-Chinese provincie Henan heeft woensdag negentien kinderen op de plaatselijke basisschool gegijzeld en een van hen om het leven gebracht. De man stormde het schoolgebouw in Luoying binnen nadat hij ruzie met zijn buren had gekregen, een buurman had doodgestoken en een tweede verwond. De man werd uiteindelijk door de politie neergeschoten. Het Chinese staatspersbureau Xinhua heeft dit donderdag gemeld.

Eerder deze maand voltrok zich in Gongyi, eveneens in Henan, ook al een drama op een basisschool. Een 19-jarige man stichtte toen brand in een klaslokaal met 21 kinderen. Onder de kinderen vielen drie doden en dertien gewonden. Ook hun leerkracht raakte gewond.

De afgelopen twee jaar hebben zich meer gewelddadige incidenten op Chinese scholen voorgedaan. Veelal betrof het aanvallen met messen, waarbij leerlingen om vaak onduidelijke redenen door volwassen daders werden neergestoken.

Vorig jaar oktober opende een man op een basisschool in de oostelijke provincie Anhui met zelfgemaakte wapens het vuur op leerlingen die op dat moment bezig waren met hun les lichamelijke oefening. Zestien leerlingen en twee leerkrachten raakten gewond. De man nam na zijn daad de benen.

De scholen hebben nadien van de centrale regering in Beijing opdracht gekregen bewakers in te huren en andere extra veiligheidsmaatregelen te treffen.