HILVERSUM - Gynaecologen vinden de kosten van reageerbuisbehandelingen (ivf) in de plannen van minister Hans Hoogervorst (Volksgezondheid) te duur. J. Kremer van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie zei dat donderdag in Radio 1 Journaal.

De minister kondigde woensdag aan de behandelingen weer terug te halen in het ziektekostenpakket. Dat betekent dat per behandeling een eigen bijdrage van 500 euro wordt gevraagd. Nu kost een eerste bevruchtingspoging 2500 euro. Volgens Kremer komen patiënten door de nieuwe regeling "van de regen in de drup" omdat de kosten toch kunnen oplopen. Een reageerbuisbevruchting bestaat doorgaans uit drie behandelingen.

Ook Freya, patiëntenvereniging voor vruchtbaarheidsproblematiek, heeft kritiek op de plannen van Hoogervorst. Volgens voorzitter Erikjan Bor blijft een vruchtbaarheidsbehandeling onbereikbaar voor mensen zonder dik gevulde portemonnee.

"Als patiënten zelf moeten betalen, stappen ze eerder over op de meer kansrijke maar ook veel duurdere en zwaardere ivf-behandeling," aldus Bor. "Daarnaast zijn patiënten bij ivf geneigd meer embryo's terug te laten plaatsen om hun kansen te vergroten, als er per ivf-behandeling een eigen bijdrage moet worden betaald. Hierdoor is de kans op een risicovolle meerlingzwangerschap groter."