CANBERRA/DILI - Ongeveer 150 Australische commando's zijn donderdag op het vliegveld van hoofdstad Dili van Oost-Timor geland. De Australische premier John Howard had eerder gezegd gezegd dat de troepen actie moeten ondernemen om de luchthaven van Dili te beveiligen.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De Australische regering overweegt nog eens 1300 militairen naar de voormalige Portugese kolonie te sturen. Een definitief besluit is nog niet gevallen. De regering van Oost-Timor vroeg Australië, Nieuw-Zeeland, Maleisië en Portugal woensdag om agenten en militairen naar het land te sturen om de orde te helpen herstellen.

Een functionaris van het Maleisische ministerie van Defensie liet donderdag weten dat het Aziatische land honderden militairen naar Oost-Timor stuurt. De functionaris liet zich niet uit over de precieze omvang van de Maleisische troepenmacht.

Gevechten tussen opstandige militairen en regeringstroepen hebben donderdag tot twintig levens geëist in hoofdstad Dili van Oost-Timor. Dat heeft de Australische nieuwszender ABC gemeld naar aanleiding van berichten van Oost-Timorese radiostations.

De slachtoffers zouden zijn gevallen tijdens gevechten bij het hoofdkwartier van de politie in het centrum van Dili. Eerder meldde het Portugese persbureau Lusa dat zeker zes mensen donderdag om het leven zijn gekomen in gevechten tussen opstandige militairen en regeringstroepen. Spanning

Rond Dili wordt al sinds vorige maand gevochten tussen gedeserteerde militairen en regeringstroepen. Daardoor zijn al verscheidene doden gevallen en de spanning neemt steeds verder toe, onder meer omdat de opstandige militairen steeds meer steun krijgen van burgers. Zeker zeshonderd militairen zijn de afgelopen weken gedeserteerd uit onvrede over uitblijvende betalingen en gebrek aan promotiekansen.

Het was donderdag opnieuw onrustig in de hoofdstad Dili en andere Oost-Timorese plaatsen. Regeringsgetrouwe militairen waren verwikkeld in vuurgevechten met rebellerende soldaten. Daardoor kwam een Oost-Timorese militair om het leven in de stad Liquica, ten westen van Dili.

In Dili hadden schotenwisselingen plaats niet ver van het presidentieel paleis en de haven. De angst bestaat dat ook de politie in rivaliserende kampen uiteen zal vallen. "Er vinden gevechten plaats in de hele stad", verklaarde een Australische inwoonster van Dili. Veel mensen hebben hun toevlucht gezocht in 'veilige' gebouwen zoals hotels. De verbindingsweg tussen de stad en de luchthaven is afgesloten door jeugdbendes. Ze bekogelen auto's met stenen, zwaaien met kapmessen en bedreigen burgers met zelfgemaakte wapens, aldus de Australische nieuwszender ABC.