DEN HAAG - De stembussen voor de lijsttrekkersverkiezing van de VVD zijn gesloten. De bijna 40.000 VVD-leden konden tot donderdagochtend 4.00 uur hun stem uitbrengen op minister Rita Verdonk, staatssecretaris Mark Rutte of Tweede Kamerlid Jelleke Veenendaal. De uitslag van de verkiezing wordt woensdagavond 31 mei rond half acht tijdens een feestavond bekendgemaakt.

Ongeveer 70 procent (zo'n 27.500) van de bijna 40.000 VVD-leden heeft gestemd op een van de drie kandidaat-lijsttrekkers. Dat heeft een woordvoerder van de partij donderdagochtend gezegd.

Stemmen konden sinds 10 mei worden uitgebracht per post, via internet of telefoon. De leden kregen begin deze maand schriftelijk informatie over hoe dat precies moest. Poststemmen moesten uiterlijk woensdag (24 mei) binnen zijn. Donderdagochtend om 04.00 uur sloten de stembussen.

Alleen VVD'ers die op 1 januari van dit jaar al lid waren, mochten meedoen aan de verkiezing. Het had dus voor aanhangers van één van de kandidaten geen zin zich op de valreep nog snel aan te melden. Ook was het niet mogelijk een ander te machtigen om een stem uit te brengen.

Woensdag deed zich nog een aanvaring voor tussen Verdonk en Rutte. Het campagneteam van Verdonk bleek afgelopen weekend geklaagd te hebben bij het hoofdbestuur van de VVD over de partijafdeling Den Haag. Die had in strijd met de regels gegevens van leden verstrekt aan Rutte-aanhangers.