WASHINGTON - De speciale gezant voor Afghanistan van de Europese Unie, Francesc Vendrell, heeft de taliban gewaarschuwd zich voor te bereiden op "een bloedneus" met de komst van extra NAVO-troepen uit Europese landen. De functionaris verklaarde dat woensdag in Washington.

De militairen staan volgens Vendrell klaar om "de koe bij de horens te vatten" en de rebellen tegemoet te treden. Ze zullen zich niet terugtrekken voordat Afghanistan is gestabiliseerd.

Vendrell waarschuwde echter ook dat Europese landen die troepen zenden zich voor moeten bereiden op meer verliezen door de toegenomen aanvallen van de taliban. "We zullen een moeilijke zomer hebben. Ik denk dat het belangrijk is dat Europese landen zich realiseren dat wanneer we militairen sturen naar moeilijke en gevaarlijke gebieden er slachtoffers kunnen vallen, hoe veel we ook doen om dat te vermijden."

Volgens het gerenommeerde in Londen gevestigde International Institute for Strategic Studies (IISS) krijgen de NAVO-troepen meer aanvallen te verduren naarmate de Verenigde Staten meer troepen terugtrekken. Vendrelle zegt echter dat er "onder de taliban de wijdverbreide misvatting" heerst dat Europese troepen "softer" zijn dan de Amerikaanse en dat "we ons makkelijk terugtrekken".