WASHINGTON - Iran is in de strijd om het omstreden nucleaire programma van het land bereid concessies te doen. Dat verklaarde het hoofd van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) Mohammed ElBaradei woensdag in Washington. De Egyptenaar had kort daarvoor met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice gesproken.

"De Iraniërs hebben, voor zover ik weet, in principe ermee ingestemd dat een aantal jaren de verrijking (van uranium) door een internationaal consortium buiten Iran wordt gedaan", aldus het hoofd van de IAEA. Mochten de onderhandelingen met Teheran worden hervat zijn ze bereid een "additioneel protocol" toe te voegen aan het Non-Proliferatie Verdrag waarin dat geregeld is.

Nog niet alle meningsverschillen zijn echter uit de weg geruimd, aldus de Egyptenaar. "Er is nog steeds het punt dat Iran aan onderzoek en ontwikkeling doet met betrekking tot verrijking. Dat is een punt waarover nog gediscussieerd wordt", zei ElBaradei.

Het hoofd van de IAEA sprak afgelopen week met de Iraanse afgevaardigde Ali Larijani. Woensdag praatte hij Rice bij over de houding van Teheran die volgens hem "nogal anders is dan de Amerikaanse". ElBaradei hoopt dat de VS meer direct betrokken raakt bij de onderhandelingen met Iran. Hij riep Washington opnieuw op deel te nemen aan pogingen om Iran veiligheidsgaranties te bieden als onderdeel van een mogelijk akkoord.