LEEUWARDEN - Het plan Nieuw Zaailand in Leeuwarden gaat door. Woensdagavond bleek dat te weinig Leeuwarders tijdens het referendum voor of tegen het prestigeuze nieuwbouwproject zijn, zo maakte burgemeester Geert Dales van Leeuwarden bekend.

Voor 120 miljoen euro moet het enorme Zaailandplein kleiner en gezelliger worden gemaakt door er een nieuw Fries Museum, winkels, kantoren en appartementen te bouwen. Minimaal 30 procent van 72.000 kiesgerechtigden had voor of tegen moeten stemmen om het referendum geldigskracht te geven. De gemeenteraad besloot eerder al dat als te weinig mensen een stem zouden uitbrengen, het plan doorgaat.

Tegen

Het scheelde overigens niet veel of het plan was weggestemd. Van de ruim 31.000 stemmers, hebben ruim 19.000, bijna 62 procent, tegen gestemd. De tegenstemmers kwamen daardoor duizend stemmen tekort om het referendum geldingskracht te geven.

De opluchting over de uitslag was enorm groot. Het Leeuwarder gemeentebestuur stak namelijk enorm haar nek om de plannen de realiseren. "Ik ben natuurlijk blij over de uitkomst, maar ook blij met de opkomst. Dit geeft voldoende democratische steun", aldus Dales over de opkomst van ruim 43 procent.

Draagvlak

Amerins Dikken, voorzitter van verreweg de grootste fractie PvdA, stelde ook opgelucht te zijn, "maar het valt me tegen dat zoveel mensen tegen hebben gestemd. We moeten nu zoeken naar verder draagvlak voor de plannen, want de stad zal jarenlang op zijn kop staan".

Directeur Cees van 't Veen van het Fries Museum noemde de uitslag een goede zaak voor Leeuwarden. "Ik ben heel blij." Door de uitslag kan volgend jaar begonnen worden met de bouw, die naar verwachting in 2009 of 2010 klaar zal zijn.