WASHINGTON/LONDEN - De grote mogendheden hebben "grote vooruitgang" geboekt tijdens onderhandelingen over een gezamenlijk aanpak van de kwestie van het Iraanse nucleaire programma. Maar een definitief akkoord laat nog op zich wachten.

Dat heeft woordvoerder McCormack van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag in Washington laten weten.

Vertegenwoordigers van de permanente leden van de Veiligheidsraad - China, Rusland, de VS, Frankrijk en Groot-Brittannië - en Duitsland kwamen woensdag in Londen bijeen om over de kwestie-Iran te praten. Iran wordt ervan verdacht het atoomprogramma te gebruiken voor de ontwikkeling van kernwapens.

Strafmaatregelen

Met name de VS en Groot-Brittannië eisen harde strafmaatregelen, maar Rusland en China staan een voorzichtiger benadering voor.

De Amerikaanse regeringswoordvoerder verwachtte "in de komende week of zo" een vervolg op de bijeenkomst in Londen van woensdag. Hij bevestigde voorts dat Iran via diplomatieke kanalen interesse heeft getoond in directe gesprekken tussen Teheran en Washington over de nucleaire kwestie.

Expliciete verzoeken

The Washington Post berichtte dinsdag dat Iran expliciete verzoeken heeft gedaan om een directe dialoog tussen de Verenigde Staten en Iran over de nucleaire projecten van dat laatste land op gang te krijgen. Iran en de VS verbraken de diplomatieke banden tijdens de Islamitische Revolutie in 1979.

Maar McCormack zei dat het vermoedelijk gaat om een nieuwe poging van Iran "om van onderwerp te veranderen". De VS blijven bij hun multilaterale aanpak om samen met andere westerse landen Iran onder druk te zetten.

Die druk moet ertoe leiden dat Iran afziet van het rechten die het krachtens internationale verdragen over het gebruik van kernenergie heeft. De Verenigde Staten en Israël hameren er al ruim tien jaar op dat Iran eigenlijk alleen uit is op kernwapens. Iran ontkent dat.

'Nucleaire agressie'

De Israëlische premier Olmert zei woensdag nog in een toespraak voor het Amerikaanse Congres dat de wereld "de oorlogszuchtige taal van Iran serieus moet nemen," want anders krijgen we later te maken met Irans "nucleaire agressie".