DEN HAAG - VVD-kandidaat-lijsttrekker Rita Verdonk beticht haar concurrent Mark Rutte van fraude. Volgens haar heeft hij tegen de afspraken in bij zeker drie partijafdelingen ledenlijsten opgevraagd.

Een woordvoerder van het campagneteam van Verdonk bevestigde dat woensdag. Er is volgens hem een aantal dagen geleden een klacht ingediend bij Jan-Kees Wiebenga die in opdracht van de partij toeziet op de lijsttrekkerverkiezing.

Het campagneteam van Rutte ontkent de beschuldigingen. "We hebben de lijsten niet opgevraagd en ze zijn niet in ons bezit", zei woordvoerder Frits Huffnagel. Verder wil Rutte niet op de zaak ingaan.

Fans

Eén van de VVD-afdelingen waarbij het het campagneteam van Rutte ledenlijsten zou hebben opgevraagd, is die in Den Haag. Maar volgens vicevoorzitter Eric Trinthamer van deze afdeling is het opvragen gebeurd door "fans" van Rutte en niet door diens campagneteam. "Het bestuur heeft over het verzoek vergaderd en besloten dat we de ledenlijst aan alle drie de kandidaten beschikbaar zouden stellen. Maar voor zover ik kan nagaan zijn ze niet opgehaald."

Verdonk en Rutte zijn in een felle strijd verwikkeld om het leiderschap van de VVD. De leden kunnen tot donderdagochtend 4.00 uur hun stem uitbrengen. De uitslag wordt op 31 mei bekendgemaakt.