ALKMAAR - Het Openbaar Ministerie in Alkmaar heeft woensdag besloten tot een grootschalig DNA-onderzoek in de regio Westfriesland. Dat moet leiden naar een verdachte in de zaak rond de verkrachting en aanranding van zes bejaarde dames.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De incidenten vonden in 2004 en 2005 plaats in verzorgingshuizen in Wognum en Berkhout. De onbekende heeft DNA-sporen achtergelaten en het OM hoopt met het onderzoek personen als dader uit te sluiten en mogelijk de identiteit van de verdachte te achterhalen. Het OM wil niet zeggen hoeveel mensen het verzoekt om vrijwillig DNA-materiaal af te staan.

Uit het onderzoek is een daderprofiel naar voren gekomen. Het gaat waarschijnlijk om een blanke man tussen de 16 en 40 jaar oud.

Leeftijd

De recherche heeft een groep personen geselecteerd voor deelname aan het DNA-onderzoek. Bij de selectie is gekeken naar leeftijd en binding met de regio. Een woordvoerder van het OM benadrukt echter dat niet alle blanke mannen uit Westfriesland in de genoemde leeftijdscategorie worden opgeroepen.

Het afgenomen DNA wordt niet opgenomen in de nationale DNA-databank of gebruikt in andere onderzoeken, aldus het OM. De verwachting is dat de resultaten van het onderzoek in augustus bekend zijn. Het televisieprogramma Opsporing Verzocht besteedt op 30 mei aandacht aan het onderzoek.